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Modifier Coding Alert

You Be the Coder: Consult Your Payer About the Need for Modifier AI
Question: My physician's office is having trouble getting reimbursed for charges on hospital patients when we have a
specialist who also sees the patient. I'm adding modifier AI to the admitting physician's claim and it's being denied.

The admitting physician admits the patient for an abdominal pain and uses 99221-99223. The surgeon sees the patient
to determine if surgery is needed and charges a 99221. This is the surgeon's initial visit with the patient.

Medicare is only paying for one claim because they say two admission services are being billed on the same day. We
have tried billing with and without the AI modifier.

What can I do to get both physicians reimbursed?

Washington Subscriber

Answer: You are correct that you should append 99221-99223 (Initial hospital care) with modifier AI (Principal physician
of record) for the physician who admitted the patient. You are also correct to charge for the initial hospital care with no
modifier for your surgeon's first visit with the patient.

Background: In the past, only the admitting physician reported initial hospital care codes, and specialists who saw the
patient separately often billed inpatient consultations. Since Medicare (CMS) no longer recognizes the consultation
codes, multiple physicians may report initial hospital care during a patient's visit.

CMS announced their decision to no longer accept consultation codes in January 2010. They released MLN Matters article
6740 which states: "The principal physician of record will append modifier "AI" Principal Physician of Record, to the E/M
code when billed. This modifier will identify the physician who oversees the patient's care from all other physicians who
may be furnishing specialty care. All other physicians who perform an initial evaluation on this patient shall bill only the
E/M code for the complexity level performed."

You need to remember the following points about modifier AI:
You'll use it as information only
You'll only use it for inpatient services
You can only use it for the physician who is responsible for the overall care of the patient
You should append it to the admitting physician's initial hospital visit code.

Depending on your payer, they won't wait for the claim with the appended AI modifier before paying the initial hospital
care claims submitted by other specialists. The modifier is informational only so payment shouldn't be impacted even if
you forget to add the AI modifier.

Remember: Medicare doesn't accept consultation codes but private payers may if the documentation meets
consultation coding requirements. If your payer does accept consult codes, those codes may be correct instead of
99221-99223.

Watch for: In the past, there was a typo on the inside cover of the AMA CPT® manual that listed A1. The correct
modifier is the letter A and the letter I. Not letter A with the number 1. A correction to the manual was published at
www.ama-assn.org/ama/pub/physician-resources/solutions-managing-your-practice/coding-billing-insurance/cpt/about-cp
t/errata.page.

Best bet: If you're still having trouble with the claim, talk to your Medicare contractor and ask them what rules you
should follow. When you have a patient that isn't a Medicare beneficiary, your payer may not require the modifier. Again,
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talk to your payer because the rules can be payer specific.


