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READER QUESTIONS: GROUP HEALTH PLANS CAN DISCLOSE PHI

Question: Can a group health plan disclose protected health information to the plan sponsor without obtaining an
individual's authorization if the information is required by the Centers for Medicare & Medicaid Services for the
retiree drug subsidy?
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Answer: Yes. Such a disclosure would be permitted if the conditions set forth in 45 CFR 164.504(f) of the HIPAA Privacy
Rule have been met, according to the Department for Health and Human Services.

This part of the Rule says that a group health plan may disclose PHI to a plan sponsor to carry out "plan administration
functions" as long as the disclosure meets certain requirements. Thus, when the plan sponsor is carrying out the plan
administration function of submitting to CMS the PHI required per 42 CFR 423.884 for the retiree drug subsidy, the
Privacy Rule dictates how the group health plan's plan documents must be amended to allow the plan to permit its
health insurance issuer (or business associate) to disclose PHI to the plan sponsor of the group health plan without
getting patient authorization.

Just remember: The group health plan and/or any other involved parties must limit the PHI disclosed to the minimum
necessary to fulfill the requirements of 42 CFR 423.884.
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