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Health Information Compliance Alert

Reader Question: HIPAA Doesn't Lapse After a Patient Passes Away
Question: How long do I need to maintain a patient's private health information after that patient dies, according to the
HIPAA regulations?

Codify Subscriber

Answer: If a patient passes away, that doesn't make his or her HIPAA agreement null and void. In fact, the HIPAA
Privacy Rule protects a patient's individually identifiable health information for 50 years after the date of death,
according to the HHS Office for Civil Rights (OCR).

"During the 50-year period of protection, the personal representative of the decedent (i.e., the person under applicable
law with authority to act on behalf of the decedent or the decedent's estate) has the ability to exercise the rights under
the Privacy Rule with regard to the decedent's health information, such as authorizing certain uses and disclosures of,
and gaining access to, the information," notes the OCR in 45 CFR 160.103 of the HIPAA Privacy Rule.

Keep in mind that if a family member needs information about the decedent's healthcare specifically for the family
member's own healthcare treatment, the practice "may disclose a decedent's protected health information, without
authorization, to the healthcare provider who is treating the surviving relative," the OCR says on its website in a separate
question and answer.

Resource: For a closer look at the HIPAA Privacy Rule, visit
www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/privacy/guidance/health-information-of-deceased-individuals/index.html.
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