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OASIS Alert

Reader Question: Who Can Sign Orders?

Question: We have operated under the guidelines that a physician must sign all home health orders as well as the plan of
treatment. The Medicare Policy Manual seems clear about the plan of treatment and face-to-face encounters, but doesn't
address routine orders specifically. We have recently been working with a new Advanced Registered Nurse Practitioner
(ARNP) who insists she has her own patients; can sign orders, prescriptions, and home health orders. She continues to
return our faxed orders with only her signature. Can you help us to find something in writing to help with this situation?

[llinois Subscriber

Answer: The U.S. Code of Federal Regulations Title 42, Part 409, Section 409.43 includes the following language
concerning physician signatures "Request for Anticipated Payment signature requirements. If the physician signed plan
of care is not available at the time the HHA requests an anticipated payment of the initial percentage prospective
payment in accordance with 484.205, the request for the anticipated payment must be based on a physician's verbal
order that (A) Is recorded in the plan of care; (B) Includes a description of the patient's condition and the services to be
provided by the home health agency; (C) Includes an attestation (relating to the physician's orders and the date
received) signed and dated by the registered nurse or qualified therapist (as defined in 42 CFR 484.4) responsible for
furnishing or supervising the ordered service in the plan of care; and (D) Is copied into the plan of care and the plan of
care is immediately submitted to the physician; or a referral prescribing detailed orders for the services to be rendered
that is signed and dated by a physician." There is no exception for care provided by non-physician practitioners.

In addition, the Benefit Policy Manual, Section 30.2.5 -- Use of Oral (Verbal) Orders says nothing about non-physician
signatures, says Karen Vance, supervising consultant with BKD in Colorado Springs, Colo. "As we know from the Face-
to-Face language inserted into the manual, when a non-physician signature is allowed, they include that in the
language," she tells Eli.

However, the statement at the end of the first paragraph in section 30.2.5 states: "Oral orders must be countersigned
and dated by the physician before the HHA bills for the care in the same way as the plan of care."

Finally, the federal regulations for home care mention nurse practitioners only once -- in the care plan oversight section
found at Title 42, Section 414.39(c).

"Special rules for payment of care plan oversight provided by nonphysician practitioners (NPP) for beneficiaries who
receive HHA services covered by Medicare. (1) An NPP can furnish physician care plan oversight (but may not certify a
patient as needing home health services) only if the physician who signs the plan of care provides regular ongoing care
under the same plan of care as does the NPP billing for care plan oversight and either the physician and NPP are part of
the same group practice; or if the NPP is a nurse practitioner or clinical nurse specialist, the physician signing the plan of
care also has a collaborative agreement with the NPP; or if the NPP is a physician assistant, the physician signing the
plan of care is also the physician who provides general supervision of physician assistant services for the practice."
(Emphasis added.)
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