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OASIS Alert

OASIS Clarifications ~ 36 New Questions Available To Clarify OASIS MO
Items

Q&A corrects error in revised M0030 language.

If you think the place to find new clarifications of OASIS assessment items is on the Centers for Medicare & Medicaid
Services' Web site, think again.

To further clarify OASIS assessment items in response to clinicians' confusion, CMS' Survey and Certification Group
provided extensive answers to 36 questions from the OASIS Certificate and Competency Board. The May 11 letter
containing these questions and answers is posted on the OCCB Web site, www.occb.org.

Q&As Highlight Many Areas Of Confusion

A year after the last major OASIS Q&A clarifications, clinicians still find many OASIS MO items unclear. Sequence of visits,
hospitalizations around crucial recertification dates and emergent care issues continue to draw queries. Some highlights
of the new Q&As include:

¢ Who visits first? Agencies still are unclear about sequence of visits when both nursing and therapy are ordered at
start of care (SOC). "A registered nurse must conduct the initial assessment unless it is a therapy only case," CMS
instructs. So when the physician orders nursing at SOC, the RN must be the first person to see the patient and complete
the initial assessment, Question 2 clarifies.

The initial assessment determines the patient's immediate care and support needs and whether the patient is eligible for
the Medicare home health benefit. It is not the same s the comprehensive assessment that includes the OASIS, CMS
says. Beginning therapy need not wait for the comprehensive assessment, only the initial one, the answer states. "If the
PT visits the patient before the RN when both nursing and PT are ordered at SOC, your agency will be out of compliance
with the Medicare Condi-tions of Participation," CMS warns.

Tip: This requirement only holds true for the SOC assessment, CMS notes in Question 12.

¢ Does "skilled" replace "reimbursable" in M0030? CMS inadvertently changed the language in M0030 in the June
2006 revision to Chapter 8 of the OASIS Implementation Manual, Question 7 reveals. "Continue to define Start of Care as
the date the first covered or reimbursable service is provided," CMS says.

Example: The nurse makes a one-time non-billable visit to do the initial assessment, and the home health aide makes a
"reimbursable" visit before the physical therapist makes a "skilled" visit. The SOC date is the date of the aide visit.

* How do you know when a procedure is diagnostic in M0100? "Diagnostic testing refers to tests, scans and
procedures utilized to yield a diagnosis," CMS says in Question 9. Don't apply a single criterion, such as whether the
procedure requires anesthesia, CMS cautions. The same procedure can be used for diagnosis or treatment, the agency
acknowledges, and the clinician must consider each case individually.

Example: Many people receive routine screening colonoscopies, but some have the procedure to cauterize internal
hemorrhoids or excise polyps, explains senior clinical consultant Judy Adams with Charlotte, NC-based LarsonAllen.

You may need medical records to determine whether the patient had a diagnostic or surgical procedure while in the
hospital. "However, this information may be very difficult for HHAs to obtain, given the general difficulty obtaining timely
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(or any) medical records from hospitals," Adams adds.

¢ What qualifies as a surgical wound for M0482? This issue continues to challenge agencies. An incision and
drainage of an abscess is not a surgical wound, CMS says in Question 17. But if a drain is inserted and left in at the end
of the procedure or if the abscess is surgically excised, this would result in a surgical wound, CMS clarifies.

In a paracentesis procedure, leaving a drain in place results in a surgical wound. But inserting a needle, draining the fluid
and then removing the needle does not, CMS says in Question 18.

The needle puncture into the femoral artery during a cardiac catheterization procedure is not a surgical wound, CMS
clarifies in Question 19.

Surgical repair of a traumatic laceration does not create a surgical wound, but if there is underlying damage (such as a
torn tendon) that is surgically repaired, a surgical wound results, CMS says in Question 20.

Stick to the rules: A PICC line is not a surgical wound for OASIS data collection purposes, even if it is inserted using the
same techniques used for a central line that is considered a surgical wound, CMS says in Question 21.

¢ Do you time continence for M05207? There is no specific time a patient must stay continent to no longer be
incontinent. You must use clinical judgment and current clinical guidelines to decide if the cause of a patient's
incontinence has been resolved, CMS says in Question 23.

¢ Does an adapted home setting affect M0650/M0660? If a patient can safely access clothes and put them on and

remove them, he can be considered independent in dressing, CMS says in Question 25. This is true even if he isin a
wheelchair and has specially adapted closets and drawers to simplify the process.

Note: To download your own copy of the May 2007 OASIS Q&As, go to www.oasis certificate.org and select "resourcs."
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