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Outpatient Facility Coding Alert

Reader Question: Know the "Why" to Report 10022
Question: The physician performed a fine needle aspiration and then a needle biopsy of the same lesion at the same
session. May I report both?

Alabama Subscriber

Answer: The answer depends on why the physician performed both procedures (and, as always, the individual payer
policy).

You should report both services only if the fine needle aspiration (FNA) specimen isn't adequate and therefore there is
medical necessity for another type of biopsy, according to Medicare and other payers who follow Correct Coding Initiative
(CCI) policies, The CCI Policy Manual gives this rule in Chapter 3, Section 10 (www.cms.gov/NationalCorrectCodInitEd/).

The source says: "Fine needle aspiration (FNA) (CPT® codes 10021 [Fine needle aspiration; without imaging guidance],
10022 [...with imaging guidance]) should not be reported with another biopsy procedure code for the same lesion unless
one specimen is inadequate for diagnosis. For example, an FNA specimen is usually examined for adequacy when the
specimen is aspirated. If the specimen is adequate for diagnosis, it is not necessary to obtain an additional biopsy
specimen. However, if the specimen is not adequate and another type of biopsy (e.g., needle, open) is subsequently
performed at the same patient encounter, the other biopsy procedure code may also be reported with an NCCI-
associated modifier."

Alternative: CPT® Assistant (August 2002) gives a different view in a Q&A about lung biopsy, indicating that because a
percutaneous needle biopsy and FNA are distinct procedures, "it would be appropriate to report both codes together."
The Q&A suggests adding modifier 51 (Multiple procedures) to the secondary procedure. But it also recommends
checking with the payer for its reporting guidelines and following those rules. 
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