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Eli's Rehab Report

Reader Questions: Know the Green Lights for Billing an Evaluation
Question: I work in a private practice setting, and we just acquired a patient who was getting therapy for rotator cuff
surgery at a different rehab facility, stopped rehab there, and two months later showed up at our practice to continue
rehab.

What does Medicare policy say about us doing a physical therapy evaluation? He's a new patient to us, but had a full
evaluation and certification for physical therapy for the same diagnosis at the previous rehab facility. Does Medicare limit
us from billing a second evaluation for the same diagnosis?

-- Wisconsin subscriber

Answer: No, Medicare policy does not limit you from billing a second evaluation for the same diagnosis in this situation. If
you look at the definition of evaluation in CMS Pub 102, Chapter 15, Section 220, the Centers for Medicare & Medicaid
Services states that an evaluation is warranted when the condition is treated in a new setting or for a new diagnosis.
Your example would qualify as a new setting since you are a different provider. 


