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Part B Insider (Multispecialty) Coding Alert

YOUR PART B QUESTIONS ANSWERED: Code the Highest Level for
Counseling

Question: | read your article on coding E/M services based on time from last week's Insider and | have a follow-up
question. Our doctor documented 60 minutes on an established patient's office visit. He diagnosed the patient with
morbid obesity (278.01) and new onset uncontrolled type Il diabetes mellitus (250.02). Since the patient was newly
diagnosed and had some difficulty understanding the doctor's orders, the physician spent more than half the office visit
time on counseling on therapeutic lifestyle changes and the treatment regimen. Should | code this as 99214 for the first
25 minutes and +99354 for the remaining time?

Answer: No. Because counseling and/or coordination of care takes up the majority of this office visit's time (counseling
represents more than 50 percent of the total time with the patient), you should choose the level of E/M service based on
time. You would assign 99215 (Office or other outpatient visit for the evaluation and management of an established
patient...) for this office visit.

Consider this: When the doctor spends more than 50 percent of an E/M service on counseling and/or coordination of care
in a face-to-face encounter, select an E/M code based on the typical/ average time associated with the code levels,
reports the Medicare Claims Processing Manual (MCPM), chapter 12, section 30.6.15.1H. The time approximation must
meet or exceed the specific

CPT code you report, which is determined by the typical/average time associated with the E/M code.

Example: A physician provided a subsequent office visit that was predominantly counseling, spending 60 minutes (face-
to-face) with the patient, continues the MCPM. The physician cannot code 99214 (which has a typical time of 25 minutes)
with one unit of code 99354.

The physician must bill the highest level code in the code family (99215, which is associated with 40 minutes
typical/average time units). The additional time the physician spends beyond this code is 20 minutes, which does not
meet the prolonged service code +99354's "threshold" time of 30 minutes. You don't need to report a prolonged service
code in this situation.
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