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Part B Insider (Multispecialty) Coding Alert

Reader Question: Any Physician Can Report ED Codes
Question: An emergency department (ED) physician asked our doctor to see a patient. The ED doctor specifically
requested that our doctor take responsibility for treatment of the patient, so I don't think this can count as a consult. I'm
not sure, however, if I can report an ED visit for our specialist, who is not an ED physician. How should I report the visit?

Answer: A common misconception is that only ED physicians can report ED services (99281-99285, Emergency
department visit for the E/M of a patient...). In fact, any physician can report the ED codes if he provides a service in the
ED. This does not mean, however, that an ED code is the only choice when a physician sees a patient in the ED.

According to the Medicare Carriers Manual section 15507, primary-care physicians and specialists should report an ED
visit for services rendered in the ED, unless:

the service provided meets the criteria for a consult.
the physician delivers critical care services (99291-99292) upon arriving at the ED, or
the physician admits the patient to the hospital (99221-99223, Initial hospital care, per day, for the E/M of a
patient ...; 99218-99220, Initial observation care, per day, for the E/M of a patient ...; 99234-99236, Observation
or inpatient hospital care, for the E/M of a patient including admission and discharge on the same date ...).

If your doctor provided any of these three services, you should report the respective E/M service code instead of the ED
visit.

In your case, the physician clearly accepted full care for the patient, so a consult is not an option. You don't mention any
critical care services, so you wouldn't report 99291-99292, either.

If the doctor subsequently admits the patient to the hospital (99221-99223) or orders observation (99218-99220) on the
same date of service, you should report that service instead of the ED visit codes. For a same-day observation order and
discharge, use 99234-99236.

As you describe your case, and because the ED physician transfers care to your physician, you could report an ED visit,
such as 99282.

Private payers may not play ball: Some non-Medicare guidelines may indeed insist that only ED physicians can use
ED service codes 99281-99285, which can force you to report outpatient E/M or consult services in defiance of CPT® and
CMS rules to keep within the individual payer's guidelines and receive payment for services rendered. Or, they may
stipulate that only one ED service can be reported per date of service and if the ED physician is billing for seeing the
patient, your physician may not be allowed to do so. If your payer stipulates such rules, be sure to get its
recommendations in writing and follow them to the letter.


