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Part B Insider (Multispecialty) Coding Alert

Part B Coding Coach: Your Top 7 Drug Waste Coding Questions
Answered

Don't miss your chance to get paid for a full vial of Botox no matter how much you administer

The next time your practice must discard the remainder of a vial, turn to this Q&A to be sure you won't end up on
Medicare's audit list for your coding choices.

Question 1: Is there a Medicare policy on coding drug waste?

Answer: Medicare's Claim Processing Manual includes a can't-miss entry on "Discarded Drugs and Biologicals," available
at www.cms.hhs.gov/manuals/104 claims/cim104index.asp (Chapter 17, section 40).

The policy, applicable to single-use vials, tells you that if you "must discard the remainder of a vial or other package after
administering it to a Medicare patient, the program covers the amount of drug discarded along with the amount
administered." Of course, the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) encourages you to schedule patients
s0 you can use drugs efficiently. Smart: Check your carrier's local policy regarding reimbursement for discarding the
remains of a multi-use vial.

The manual includes 2 examples:

1. If the physician administers 30 units each of a 100-unit vial of Botulinum Toxin Type A (Botox) to three patients, you
should code the remaining 10 units on the Medicare claim for the last patient. How to do it: For the first patient, report
30 units of J0585 (Botulinum toxin type A, per unit). Do the same for the second patient. But for the third patient, report
a total of 40 units of J0585 to reflect the 30 units administered to the patient and the 10 units you had to discard.

2. When it isn't practical to schedule more than one Botox administration in a day, you may code the entire 100-unit vial
for that one patient, even if he requires far less.

Tip: Unless your carrier says otherwise, record the amount wasted in box 19 of your CMS-1500 form to give the payor
the full story.

Opportunity: Now that you know where Medicare stands, next time you negotiate a private payor contract, bring your
demand for drug waste reimbursement to the table.

Question 2: Are there exceptions to the Claims Processing Manual instructions?

Answer: Some local policies do contradict the manual.

HealthNow, the carrier for upstate New York, states that Medicare will reimburse you for the unused portion of Botox
only if the vial is not split between patients. Your documentation must show the exact dosage of the drug given and the
exact amount of the discarded portion of the drug
(www.umd.nycpic.com/cgi-bin/bookmgr/bookmgr.exe/BOOKS/DR0O10E02/FRONT).

You may also have to follow certain payor instructions to attain reimbursement. Example: Trailblazer requires providers
to append modifier JW (Drug amount discarded/not administered to any patient) to the code for the wasted drug. What to
do: If you administer 70 units of Infliximab to a patient and must discard the other 30 units, report the following:

CPT® 2023 American Medical Association. All rights reserved.


http://www.cms.hhs.gov/manuals/104_claims/clm104index.asp
https://www.aapc.com/codes/hcpcs-codes/J0585
http://www.umd.nycpic.com/cgi-bin/bookmgr/bookmgr.exe/BOOKS/DR010E02/FRONT

Codify

BY ARPC

« first line item: J1745 (Injection, infliximab, 10 mg), 7 units (70 mg)
* second line item: J1745-JW, 3 units (30 mg).

Note: Trailblazer says you shouldn't use modifier JW for claims if the drug code description already includes the amount
administered along with the amount wasted. (See
www.trailblazerhealth.com/partb/Icdarticle/article%20i-70b-r2%20infliximab.htm.)

Bottom line: Check with your payor to learn its specific policy on coding wasted drugs.
Question 3: Why is Botox the focus of so many drug waste policies?

Answer: Botox has a very short shelf life. "You cannot save the contents of a Botox vial for another day," explains
Wynnewood, PA neurologist Steve Gollomp, MD, clinical professor at Thomas Jefferson University. Chances are,
providers who administer Botox will end up wasting some of it.

Dermatologists, physiatrists, neurologists, ophthalmologists and plastic surgeons commonly use Botox, says Gollomp.
Your otolaryngologist may use Botox, as well. For Medicare to reimburse you, you will need documentation and coding to
prove medical necessity.

Example: Empire Medicare guidelines for Botox state that it will cover 64612 (Chemodenervation of muscle[s];
muscle[s] innervated by facial nerve [e.qg., for blepharospasm, hemifacial spasm]) when you legitimately pair it with
333.81 (Blepharospasm). You should also report the amount of Botox (J0585) you administer, per unit.

Question 4: If you need to code the full 100 units of Botox, but the form only allows two digits, how should
you code for the drug?

Answer: If your practice management system limits you to two digits and you need to enter three, you can use more
than one line in field 24G to report all the units.

Example: You need to report 100 units of Botox but space limits you to reporting up to 99 at a time. Code:
¢ J0585, 99 units
¢ J0585, 1 unit.

Question 5: If a patient has an allergic reaction to a drug that requires providers to stop administration
earlier than expected, can you code for the drug waste?

Answer: As long as you document the amount administered and wasted, you should be able to code for the wasted
drug.

The Claims Processing Manual tells you that if you must discard the remainder of a drug, then you can include that waste
on your Medicare claim, reasons Jean Acevedo LHRM, CPC, CHC, president of Acevedo Consulting Inc. in Delray
Beach, FL. Just be sure the drug was medically necessary and the physician didn't stop administration because of
convenience, she notes.

In the case of termination due to patient reaction, your carrier may prefer you to include an additional diagnosis code
such as V64.1 (Surgical or other procedure not carried out because of contraindication) or an adverse effect code, such
as E933.1 (Adverse effect, antineoplastic drug), counsels Cindy Parman, CPC, CPC-H, RCC, co-owner of Coding
Strategies Inc. in Powder Springs, GA.

You may also need to append a modifier for a discontinued procedure (53, Discontinued procedure) to your CPT code,
advises Anne Dunne, RN, MBA, MSCN, practice administrator for South Shore Neurologic Associates,
P.C./Brookhaven MRI in Bay Shore, NY.

Protect yourself: Medicare beneficiaries pay a lot of attention to their EOBs, Acevedo warns. If you file a claim that
includes a wasted drug, the beneficiary may call the carrier to complain that he didn't receive the full dose listed. Be
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sure you have documentation of why the provider stopped the administration and what steps the provider took in
response to the allergic reaction. This documentation may also help you if the patient brings a malpractice suit due to
the reaction.

Question 6: If we make a mistake mixing a patient's medications or prepare drugs for a patient who then
doesn't show, can we still code for the drug?

Answer: Simply put -- no in both cases, says Acevedo. If you slipped up when preparing a medication, then Medicare
won't pay. You'll have to foot the bill for that one yourself. You also can't submit a claim for a drug you couldn't use
because of a no-show.

Tip: Advise your providers not to open a vial or mix a drug until the patient actually arrives in the office, recommends
Dunne.

Question 7: How can practices improve drug waste coding?

Answer: The key is proper documentation. Audits show that many practices fail to properly document wasted drugs in
the medical record, notes Parman.

Pass Parman's drug waste coding form (see upper right) around to your providers to feel secure that you've got
adequate documentation of discarded drugs. Tip: Check state and payor requirements -- you may need a witness when
you record drug waste. If so, simply add a "Witness Signature" column to the form.
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