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Part B Insider (Multispecialty) Coding Alert

Part B Coding: Check These Answers to 5 Burning Medicare Questions

From coding to billing and beyond, get the answers you're seeking straight from the source.

Medicare guidelines are not only confusing because they are ever-changing, but they're also difficult to interpret because
we hear advice from so many varying sources. However, even if you get coding tips from a colleague, that doesn't mean
that Medicare agrees with them.

That's why we've culled five of the most common questions that our readers submit to the Insider and answered them
based on Medicare's own guidelines. We've also included links to the official guidance for reference.

Examine 3-Year Rule

Question 1: We submitted a claim for our doctor but it was denied with the error note, "This patient was seen by your
group within the last three years" but this doctor never saw the patient before. What did I do wrong?

Answer: Most likely, someone else in your practice saw the patient within the last three years, even if the specific
doctor from this visit hadn't previously seen her. "Interpret the phrase 'new patient' to mean a patient who has not
received any professional services, i.e., E/M service or other face-to-face service (e.g., surgical procedure) from the
physician or physician group practice (same physician specialty) within the previous 3 years," CMS says in Section
30.6.7.A of its Claims Processing Manual.

Many practices overlook the statement "from the physician or physician group practice" when they submit new
patient claims, but if another practitioner of the same specialty as your doctor within the same practice saw the patient
two years ago, that would be considered an established patient at this point.

Source: To read the Medicare Claims Processing Manual that includes this advice, visit
www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Downloads/clm104c12.pdf.

Timely Filing Exceptions Are Rare

Question 2: Our patient gave us her Medicare card but said Medicare was her secondary payer. She took a long time to
get us her primary insurance card, and when we finally submitted the claim, the insurer was slow to get back to us. They
eventually denied the claim. But when we tried to submit it to Medicare as secondary, the MAC said we exceeded the
limit on timely filing requirements and rejected the claim. Can we file an exception report for this?

Answer: Unfortunately, it doesn't sound like your situation warrants an exception to the timely filing requirements,
which demand that you submit your claims within a year of the date of service. The exceptions are as follows:

If you missed the deadline due to an error or misrepresentation of an employee, Medicare contractor, or agent of
the department that was performing Medicare functions
When a beneficiary receives notification of Medicare entitlement retroactive to or before the date of service
When a state Medicaid agency retroactively recoups money from a provider six months or more after the date of
service was furnished to a dually eligible beneficiary
Retroactive disenrollment from a Medicare Advantage plan or Program of All-inclusive Care of the Elderly provider
organization.

http://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Downloads/clm104c12.pdf
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In your case, it sounds more like the patient was too slow to give you her insurance card and then the primary insurer
must have taken a while to process the claim.

Source: You can read about the timely filing exceptions in the Medicare Claims Processing Manual at
www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Downloads/clm104c01.pdf.

Submit Documentation With Modifier 52

Question 3: We submitted a claim for a reduced service and appended modifier 52 to the procedure code to indicate
the reduction of service. However, the claim was returned as unprocessable. Does Medicare no longer recognize this
modifier?

Answer: Medicare still recognizes modifier 52 (Reduced services) but maintains strict requirements about how to report
it. "When the 52 modifier is used on a claim, Medicare is looking for documentation either in the narrative field of the
electronic claim or block 19 on the 1500 claim form," Novitas Solutions, a Medicare contractor in 11 states, says on its
website. "If there is not enough room for the documentation then you can submit the documentation separately.
Medicare will reject the claim without the documentation explaining why the service was reduced."

Source: For information on how to submit documentation with electronic claims, check the CMS website at
http://cms.hhs.gov/Research-Statistics-Data-and-Systems/Computer-Data-and-Systems/ESMD/index.html.

Avoid Double Dipping

Question 4: We had a patient who came in for a procedure which we thought that Medicare wouldn't pay. We had the
patient fill out an ABN and submitted the claim to Medicare so the patient could get the EOB to send to her secondary
payer. Surprisingly, Medicare paid the claim. Are we required to give the patient her money back, or does the ABN cover
us for keeping it?

Answer: You aren't allowed to double-dip, which is what it sounds like you're doing here.

On occasion, you might administer a service that your MAC traditionally denies, so you ask the patient to sign an ABN
before you submit the claim � but the carrier surprises you by reimbursing you for the service after all. Some practices
may see this as a quick and easy way to make a little extra money by charging the patient anyway (or holding on to
money that the patient already paid for the visit), thus doubling their income for one service. But this is absolutely
inappropriate.

"If Medicare pays all or part of the claim for items or services previously paid by the beneficiary, or if Medicare finds you
liable, you must refund the beneficiary the proper amount in a timely manner," CMS says on page 13 of the MLN Matters
publication, "Advance Beneficiary Notice of Noncoverage." "Medicare considers refunds timely when made within 30
days after you get the Remittance Advice from Medicare or within 15 days after a determination on an appeal, if you or
the beneficiary files an appeal."

Therefore, if your contractor pays for the service, don't bill the patient. And if you already collected from the patient, you
must pay them back quickly.

Source: You can read the MLN Matters publication, "Advance Beneficiary Notice of Noncoverage" at
www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-MLN/MLNProducts/downloads/abn_booklet_icn006266
.pdf.

Reference the ASC List When Possible

Question 5: How can I find out which procedures our physicians perform are covered by Medicare when performed in an

http://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Downloads/clm104c01.pdf
http://cms.hhs.gov/Research-Statistics-Data-and-Systems/Computer-Data-and-Systems/ESMD/index.html
http://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-MLN/MLNProducts/downloads/abn_booklet_icn006266.pdf
http://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-MLN/MLNProducts/downloads/abn_booklet_icn006266.pdf
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ASC?

Answer: Medicare posts the lists of allowed procedures Ambulatory Surgical Center (ASC) payment at
www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/ASCPayment/ASC-Regulations-and-Notices.html. Remember
that Medicare pays the physician services separate from the ASC services.

Addendum AA shows the surgical procedures Medicare will pay the ASC for when performed in the ASC setting. For
instance, you'll find breast lesion excision on the list: 19120 (Excision of cyst, fibroadenoma, or other benign or
malignant tumor, aberrant breast tissue, duct lesion, nipple or areolar lesion [except 19300], open, male or female, 1 or
more lesions).

Addendum BB includes ancillary services the ASC will be reimbursed for. Ancillary refers to non-surgical procedures, such
as 75822 (Venography, extremity, bilateral, radiological supervision and interpretation).

Source: You can find quarterly updates at
www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/ASCPayment/11_Addenda_Updates.html.

http://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/ASCPayment/11_Addenda_Updates.html

