Codify

Optometry Coding & Billing Alert

Reader Questions: Beware Free Phone Services

Question: One of our regular patients has moved to a nursing home and is unable to come to the office now for
treatment, but our doctor still needs to call in her prescriptions to the nursing home. Can | charge for these phone orders
and, if so, how should | code so Medicare will pay?

California Subscriber

Answer: Medicare will not reimburse for telephone conversations, as specified in Section 15512 (B) of the Medicare
Carriers Manual: "Do not pay for telephone calls (codes 99371-99373) because payment for telephone calls is included in
payment for billable services (e.g., visit, surgery, diagnostic procedure results)." You can bill only for face-to-face
services on an outpatient, noncritical-care basis.

Some insurance companies may provide reimbursement for telephone conversations. If you provide telephone services
to a patient with private insurance, you should ask the payer for its policies and procedures for the telephone-call codes.

- Answers to You Be the Coder and Reader Questions provided by Raequell Duran, president of Practice Solutions in
Santa Barbara, Calif.
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