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Internal Medicine Coding Alert

YOU Be the Coder!:PA Monitoring and Allergy Treatment Claims

Question: An established patient with a peanut allergy reports to the internist. The physician assistant (PA) performs a
single allergy injection, then monitors the patient for 13 minutes after the shot. The patient has no adverse reactions to
the treatment. Can | report 99211 for this post-injection monitoring?
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Answer: In this scenario, reporting 99211 (Office or other outpatient visit for the evaluation and management of an
established patient, that may not require the presence of a physician. Usually, the presenting problem[s] are minimal.
Typically, 5 minutes are spent performing or supervising these services) is not a good idea.

You can report an E/M service along with an allergy injection code only if the PA provides a separately iden-tifiable
service during the encounter. The monitoring of a patient after an allergy shot is standard, and considered part of the
allergy shot code. According to the Medicare Claims Processing Manual, Chapter 12: "Visits should not be billed with
allergy injection services 95115 or 95117 unless the visit represents another separately identifiable service." A separate
additional charge for an office visit would not be warranted when the services did not constitute a regular office visit, the
manual states.

This language parallels the CPT editorial language contained in the introduction for the allergen and clinical immunology
codes (95004-95199): "If a significant, separately identifiable E/M service is performed, the appropriate E/M service code
should be reported using modifier 25," CPT 2008 states.

On your claim, report 95115 (Professional services for allergen immunotherapy not including provision of allergenic
extracts; single injection) for the injection.
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