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Internal Medicine Coding Alert

You Be the Coder: Outpatient Surgery Patient Is Admitted

Test your coding knowledge. Determine how you would code this situation before looking at the box below for the
answer.

Question: The surgeon referred a patient having outpatient abdominal surgery to her primary physician for a
preoperative consult. While operating, the surgeon found an abdominal aneurysm and called our primary physician back
in for a consult to re-evaluate her following surgery. After the evaluation, the surgeon asked our primary physician to
manage her postoperative care. How should | code this? She was still an outpatient when our doctor saw her, but he
admitted her. Would this be an outpatient service? Would he really be performing a consult if he admitted her upon
examination? Can | bill both a preoperative and a postoperative consult?
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Answer: This scenario raises several codingissues. First,
regarding the question of coding a preoperative exam, Medicare
permits a preoperative consultation for a new or established
patient performed by a physician at the request of a surgeon, if
the service meets all the requirements for a consultation and
you can show medical necessity for the pre-op exam. The last
phrase of that sentence is critical. If the patient is not being
followed for a chronic illness (for example, diabetes, asthma or
hypertension) that may influence the decision to proceed with
surgery, insurers will likely not pay for the pre-op exam. The
physician must document that the pre-op exam is "medically
necessary," or insurers may not cover it.

The second issue is how to code the follow-up visit after
surgery. According to Section 15506 (F) of the Medicare Carriers
Manual, you should not use the consultation codes if
"subsequent to the completion of the preoperative consultation,
the consultant assumes responsibility for the management of a
portion or all of the patient's condition(s) during the
postoperative period." This section also notes that you cannot
use a consultation code for a postoperative consult if the
physician provided a preoperative consultation for the same
patient.

So, in the scenario outlined in the question, the physician
cannot bill a consultation code. The post-op evaluation of the
patient fails to meet the criteria for a consultation in two key
areas. First, the physician assumed responsibility for the care of
the patient after surgery. Second, the physician had already
provided a pre-op clearance and therefore is not allowed under
Medicare rules to bill also for a postoperative consultation.
Instead of using the consultation codes, the physician should
bill the follow-up visit with the appropriate inpatient service
code. You can do this because the surgeon initially planned the
procedure as an outpatient service, and the doctor made the
decision to admit only after the surgery. Code using an initial
hospital care code (99221-99223) if the surgeon did not handle
the admission. If the surgeon transferred care after admitting
the patient, use a subsequent hospital care code
(99231-99233).

You need to consider one more factor in selecting a code. If the
doctor performed the initial consultation several days prior to
the surgery and billed it as a 99245 consultation the highest
level and performed a history and physical on the day of
admission that was less than comprehensive, then you should
bill the lowest-level initial hospital care (99221), according to
Section 15505.1 (E) of the Medicare Carriers Manual.
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