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Internal Medicine Coding Alert

You Be the Coder: Diagnosis Versus Symptom

Test your coding knowledge. Determine how you would code this situation before looking at the box below for the
answer.

Question: Our local hospital is using the concluding diagnosis to code outpatient tests instead of the symptom written
on the physicians order. Is this correct?

Winfield Medical Associates
Winfield, Ala.

Answer: This is acceptable as long as the concluding diagnosis
represents a more definitive reason for the service provided and is
not just an incidental finding, according to Laura Sinischalchi,
RHIA, CCS, CCS-P, CPC, education coordinator for coding at Beth
Israel Deaconess Medical Center in Boston. When a patient receives
outpatient services, the diagnosis indicated in the medical record to
be chiefly responsible for the services provided should be used first.

A confirmed diagnosis may be used where applicable, but the reason
for the test must be documented in the clinical record. If the test is
normal, the ICD-9-CM codes for the patients signs and symptoms
should be used.

The Medicare Hospital Manual section 460 (page 4-552.10) cites the
example of a patient seen on an outpatient basis for an evaluation of
cough, for which a definitive diagnosis is not made. The symptom
must be reported with ICD-9 code 786.2 (cough). If, during the course
of the outpatient evaluation, a definitive diagnosis of acute bronchitis
is made, the ICD-9 code for the definitive diagnosis (in this case code
466.0) should be reported.

CPT® 2023 American Medical Association. All rights reserved.



