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Internal Medicine Coding Alert

Reader Questions: The Hard Truth about Phone Call Pay
Question:

Another physician told my doctor that he's receiving payment from his contractor for telephone calling codes. My
internist would like to start using these codes as well. Does Medicare pay for telephone calls?

Colorado Subscriber

Answer:

Medicare considers telephone call codes (99441-99443) to be non-covered services. You can find a code's status in
column D of the 2010 Medicare Physician Fee Schedule.

Time saver: Hate searching the Excel file? Look under Codify's code fee schedule status information for easy to read
results as shown below:

Silver lining: Your physician technically is getting paid for telephone calls made in relation to performed office visits.
\"The physician work resulting from telephone calls is considered to be an integral part of the pre-work and post-work of
other physician services, and the fee schedule amount for the latter services already includes payment for the telephone
calls,\" according to the Medicare Benefit Policy Manual, Chapter 15, Section 30 (Physician Services), Subsection B,
Telephone Services (http://www.cms.gov/manuals/Downloads/bp102c15.pdf).

The relative value units for office visits include typical times, such as 5-15 minutes depending on code level, for work
that is spent before and after the visit on items like pulling the chart, reviewing lab results, and calling the patient. Since
the fee schedule includes values for 99441-99443, some private payers may pay for the codes.
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