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Internal Medicine Coding Alert

Reader Questions: Forget Pap Risk Category, and Denial Could Come

Question: An established 67-year-old Medicare patient reports for a Pap smear. How should | report this encounter? Are
there frequency parameters to observe?

Colorado Subscriber

Answer: When the internist provides a Medicare patient with a Pap smear, coders should be aware of the qualification
guidelines before coding. Otherwise, your practice could be stuck paying for an uncovered Pap smear screening.

Medicare policy allows average-risk patients a covered Pap smear once every two years; patients at high risk can have
the covered screening once a year. We'll show you how to code for each risk category in the next two examples:

Example 1: The patient is at average risk for cervical cancer, and she has never had a Pap smear before. On the claim,
you would report the following:

* Q0091 (Screening Papanicolaou smear; obtaining, preparing and conveyance of cervical or vaginal smear to
laboratory) for the Pap smear

* V76.2 (Special screening for malignant neoplasms; cervix: routine cervical Papanicolaou smear) appended to Q0091 to
explain the reason for the test.

Example 2: The patient is at high risk for cervical cancer due to early onset of sexual activity. She last had a covered Pap
smear in June 2006. On the claim, you would report the following:

* Q0091 for the Pap smear

* V15.89 (Other specified personal history presenting hazards to health; other) appended to Q0091 to define the
patient's risk category

* V69.2 (High-risk sexual behavior) appended to Q0091 to describe the patient's risk factor[s].

Diagnosis options: You'll use V15.89 on nearly all your high-risk Pap screens. According to Chapter 18 of the Medicare
Claims Processing Manual, you should use one of the following V codes on your low-risk Pap smear screenings:

* V76.2 -- Special screening for malignant neoplasms; cervix

* V76.47 -- Special screening for malignant neoplasms; vagina

* VV76.49 -- Special screening for malignant neoplasms; other sites
* V72.31 -- Routine gynecological examination.

Remember to use V76.49 for women without cervixes who receive Pap smears; also, only use V72.31 if the provider
performs a complete gynecological exam during the encounter.

Private payers differ: Most private payers want you to append V72.31 (Routine gynecological examination) to either
Q0091 or 99000 (Handling and/or conveyance of specimen for transfer from the physician's office to a laboratory) for a
screening Pap smear that the provider performs with a preventive medicine service.

The V72.31 code is for use on annual exams, with or without Pap smear. For private payers, you should only use V76.2
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when the only purpose of the visit is to collect a Pap smear.
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