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Internal Medicine Coding Alert

READER QUESTIONS : Consider Immediacy on Critical Care Claims

Question: I've experienced some denials on critical care codes for patients | considered to be seriously ill. Can you review
the parameters for coding critical care?

Ohio Subscriber

Answer: According to CPT, "a critical illness or injury acutely impairs one or more vital organ systems such that there is a
high probability of imminent or life threatening deterioration in the patient's condition. Critical care involves high
complexity decision making to assess, manipulate, and support vital system function(s) to treat single or multiple vital
organ system failure and/or to prevent further life threatening deterioration of the patient's condition. Examples of vital
organ system failure include, but are not limited to: central nervous system failure, circulatory failure, shock, renal,
hepatic, metabolic, and/or respiratory failure."

You'll have to prove that the patient met the above criteria before considering 99291 (Critical care, evaluation and
management of the critically ill or critically injured patient; first 30-74 minutes) or 499292 (... each additional 30
minutes [List separately in addition to code for primary servicel), or you'll likely receive a denial for your claim.

Tip: Documenting the length of time spent providing critical care is one of the necessary, and often overlooked,
requirements to reporting 99291.

And while critically ill patients require constant physician attention, this does not necessarily mean constant physical
contact between the patient and the physician.

You may report the time the physician spent working on the critical care patient's case, whether that time was spent at
the immediate bedside or elsewhere on the floor, but immediately available to the patient. Thus, time spent reviewing
laboratory test results or discussing the critically ill patient's care with other medical staff would count towards critical
care time.

Not counted: Time the physician spent in activities that occur outside of the unit or off the floor (for instance, telephone
calls, whether taken at home, in the office, or elsewhere in the hospital) may not be reported as critical care since the
physician is not immediately available to the patient.

Refer to more details on critical care reporting requirements in the Medicare Claims Processing Manual, Chapter 12,
Section 30.6.12 at www.cms.hhs.gov/manuals/Downloads/cim104c12.pdf.
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