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Internal Medicine Coding Alert

Reader Question: White Coat Hypertension
Question: Our physician recently diagnosed a patient with "white coat hypertension." I want to know what this condition
indicates and whether or not it is a covered diagnosis. If so, what codes will I have to use to report this diagnosis?

Nebraska Subscriber

Answer: Your clinician will diagnose a patient with white-coat hypertension when he records high blood pressure
readings in the doctor's office, but normal readings in other settings. If your clinician diagnoses a patient with white coat
hypertension, you can report it with 796.2 (Elevated blood pressure reading without diagnosis of hypertension). Per
ICD-9, this category is to be used to record an episode of elevated blood pressure in a patient in whom no formal
diagnosis of hypertension has been made, or as an incidental finding. The ICD-9 index lists it under transient
hypertension. The ICD-10 equivalent to 796.2 is R03.0 (Elevated blood pressure reading, without diagnosis of
hypertension).

For your clinician to arrive at a diagnosis of white coat hypertension, he will have to record ambulatory blood pressure
monitoring (ABPM) for a minimum period of 24 hours. You report one of the following codes for recording of the ABPM:

93784 (Ambulatory blood pressure monitoring, utilizing a system such as magnetic tape and/or computer disk, for
24 hours or longer; including recording, scanning analysis, interpretation and report)
93786 (...recording only)
93788 (...scanning analysis with report)
93790 (...review with interpretation and report)
In addition to supplying 796.2 for Medicare patients, you also have to prove that the patient meets Medicare's
criteria for white-coat hypertension. According to Medicare Claims Processing Manual, Chapter 32, Section 10, a
diagnosis of white coat hypertension should be suspected when a patient has all three of the following:
Clinic/office blood pressure greater than140/90 mm Hg on at least three separate clinic/office visits with two
separate measurements made at each visit
At least two documented separate blood pressure measurements taken outside the clinic/office that are less than
140/90 mm Hg
No evidence of end-organ damage.


