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Internal Medicine Coding Alert

Reader Question: ED Versus Outpatient Codes

Question: Some of our internists are called to see patients in the local hospital emergency department (ED). When they
do, we always bill the emergency department codes (99281-99285). Recently, we received some denials for these codes
and we are wondering if we are using these codes properly. Can you clarify the use of these codes?

Arkansas Subscriber

Answer: The key to emergency department coding is to remember that many carriers (Medicare and private) do not
reimburse two ED E/M codes (99281-99285, emergency department visit for the evaluation and management of a
patient) on the same day, even though the Medicare Carriers Manual (section 15508) says to report the services with
these codes.

There are three possible ways to code an ED visit:

1. outpatient consultation (99241 - 99245) if the visit meets the criteria/definition of a consultation
2. emergency department visit (99281-99285)

3. other outpatient visit (99211-99215).

When an internist is called to see a patient in the emergency room by an emergency department physician, coders can
choose to bill the appropriate level of outpatient E/M service unless your internist admits the patient to the hospital. If
the patient is admitted to the hospital or observation unit, coders should combine all of the E/M services rendered in the
ED as well as those in the hospital or observation unit and bill only one code for inpatient or observation care for all
services rendered that day.

If, on the other hand, the internist is called to a small hospital or rural hospital that is not staffed by emergency
department physicians, coders should not have a problem using the emergency department codes since a hospital-
based emergency room physician will not be participating in the patients care.

One of the most common coding scenarios arises when a private-community physician asks a patient to meet him or her
in the local hospital emergency department. The physicians intention is to evaluate and care for the patient, not have
the patient evaluated by the on-duty emergency department physician. If the ED physician does not provide care to your
physicians patient, the internist could bill for his or her services with the emergency department codes.

In practice, however, the answer may depend on the policies of the individual hospital. It is important to remember that
a federal law, EMTALA (Emergency Medical Treatment Active Labor Act), requires hospitals to provide a screening
examination (for which the emergency department physician is entitled to bill) regardless of any other arrangements the
patient may have made with his or her private physician or insurance company. You should only bill the emergency
department codes in this scenario if you are absolutely certain that your patient has not been screened by an emergency
department physician. It is also important to remember that the emergency department codes do not differentiate
between new and established patients.

The emergency department codes require all three key components (history, exam and medical decision-making) be
documented. Documentation requirements for the emergency department codes are different from those that you may
be used to in the office and the hospital. There are no time factors for conference or counseling and some of the medical
decision-making requirements are higher for some of the emergency department codes (99282 and 99283).
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Answers for You Be the Coder and Reader Questions were provided by Kathy Pride, CPC, CCS-P, coding supervisor
for the Martin Memorial Health Group in Stuart, Fla.
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