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Dermatology Coding Alert

Reader Questions: Insurers Won't Pay for Family Counseling
Question: Is there any way we can charge for a visit to discuss a patient's situation if the patient isn't present? The CPT
descriptors for established patient E/M codes do specify, "the physician typically spends X minutes face-to-face with the
patient and/or family."

Nevada Subscriber

Answer: Regardless of the phrasing in CPT, most insurers including Medicare will not reimburse for any E/M service your
dermatologist provides--even those strictly concerned with counseling or coordination of care--if the patient is not
present. Simply put, without face-to-face time with the patient, you haven't got a billable service.

These are the only exceptions:

• If your physician must contact another individual (such as a spouse, parent, child or other family member) to "secure
background information to assist in diagnosis and treatment planning," and according to the Medicare Carriers Manual,
section 35-14, the patient is unable to provide the information himself.

In this case, you may be able to report a low-level visit, but expect Medicare to reject the claim unless your
documentation is especially clear as to why contact with the family member was necessary. The dermatologist must
meet with the family member because the patient is incompetent or otherwise unable to make care decisions for
himself.

• If the family simply wishes to discuss the patient's condition with the physician--and the service does not meet any of
the two conditions mentioned above--you can choose either to offer the visit as a courtesy or to bill the family
member(s), not the patient, a set fee for this noncovered and not medically necessary service. To protect your
reimbursement in the latter case, you should designate someone within the family to sign an advance beneficiary notice.


