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Dermatology Coding Alert

READER QUESTIONS: CMS and CPT Consult Criteria Differ
Question: I've seen information containing definitions that differ from CPT. I've read that if a requesting physician asks
for an opinion about a condition and the consulting physician sends the patient back to the requesting physician for
treatment that this constitutes a "consultation." A "referral" is when a patient's care for a condition is transferred from
one physician to another, according to the article.

The 2006 CPT book states that "A consultation is a type of service provided by a physician whose opinion or advice
regarding evaluation and/or management of a specific problem is requested by another physician or other appropriate
source. A physician consultant may initiate diagnostic and/or therapeutic services at the same or subsequent visit."

Also, the CPT book does not define "referral." Which definitions are correct?
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Answer: CMS updated Medicare rules for consultations on Jan. 1, 2006. The AMA then clarified its opinion on what
qualifies as a consultation in the 2007 CPT manual issued in late November. The 2007 CPT has tried to clarify the AMA
position as opposed to the very stringent position of CMS. You can download Medicare's updated consultation rules to the
Medicare Carriers Manual Chapter 12, section 30.6.10 from cms.hhs.gov/transmittals/downloads /R788CP.pdf (changes
appear in red).

Bottom line: Apply the CMS rules for government payers, and apply the AMA rules for private payers.

The answers to the Reader Questions were provided and/or reviewed by Barbara J. Cobuzzi, MBA, CPC, CPC-H, CPC-
P, CHCC, director of outreach programs for the American Academy of Professional Coders, the coding organization in
Salt Lake City.


