Codify

Dermatology Coding Alert

Reader Questions: 99441-99443: The Hard Truth about Phone Call Pay

Question: Another physician told my dermatologist that he's receiving payment from his contractor for telephone calling
codes. My ophthalmologist would like to start using these codes as well. Does Medicare pay for telephone calls?

Answer: Medicare considers telephone call codes 99441- 99443 (Telephone E/M service provided by a physician to an
established patient, parent, or guardian not originating from a related E/M service provided within the previous 7 days
nor leading to an E/M service or procedure within the next 24 hours or soonest available appointment; ...) to be non-
covered services.

Here's how you know: You can find a code's status in column D of the 2010 Medicare Physician Fee Schedule.

Silver lining: Your physician technically is getting paid for telephone calls made in relation to performed office visits.
"The physician work resulting from telephone calls is considered to be an integral part of the pre-work and post-work of
other physician services, and the fee schedule amount for the latter services already includes payment for the telephone
calls," according to the Medicare Benefit Policy Manual, Chapter 15, Section 30 (Physician Services), Subsection B,
Telephone Services (www.cms.gov/manuals/Downloads/bp102¢15.pdf).

The relative value units for office visits include time for work that is spent before and after the visit on items like pulling
the chart, reviewing lab results, and calling the patient. Since the fee schedule includes relative values for 99441-99443,
some private and other public payers may pay for the codes, but remember that the guidelines are very specific for
reporting these codes. The patient must be established to the practice, must have initiated the call to the physician, and
the information discussed cannot be directly related to a visit seven or less days before the phone call. Also, the call
cannot take place when the patient makes an appointment to see the physician regarding the health issue within 24
hours.
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