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Dermatology Coding Alert

Modifier of the Month: Ask These Questions to Code Assisted
Procedures Correctly
Don\'t underestimate the value of \'purpose\' in deciphering modifiers 80, 81

Many of the procedures your dermatologist provides - such as lesion removal or skin grafts - may require assistance from
another physician, nurse or physician\'s assistant. But reporting these services accurately with CPT modifiers 80, 81 and
82 and HCPCS modifier AS can confuse even the most seasoned dermatology coder.

Ask yourself these five questions to choose the correct modifier in any assisted-procedure scenario.

Question 1: Did you check the most recent fee schedule?

Although modifiers 80 (Assistant surgeon), 81 (Minimum assistant surgeon) and 82 (Assistant surgeon [when qualified
resident surgeon not available]) each define an assistant at surgery, each has a distinct purpose, and the Physician Fee
Schedule will get you headed in the right direction to figure the distinction out.

\"Each year, as part of the Physician Fee Schedule, Medicare publishes those procedures for which they approve
technical surgical assisting (TSA) by a physician, physician assistant (PA), nurse practitioner, or clinical nurse specialist,\"
says Ron L. Nelson, PA-C, president and CEO of Health Service Associates Inc., a healthcare consulting firm in Fremont,
Mich.

Question 2: Did the assisting physician act as \'an extra set of hands\'?

Modifier 80 may be the most commonly used modifier of the three. You should append modifier 80 if one physician acts
as the primary physician\'s \"extra set of hands.\"

Red flag: Do not confuse modifier 80 with modifier 62 (Two surgeons), which describes two physicians acting as co-
surgeons.

Section 15044 of the Medicare Carriers Manual specifies that each physician serve as the primary physician during some
part of the operation and that each perform a distinct portion of a single reportable procedure (if each physician
performs a separately reportable procedure, even during the same operative session, they are not co-surgeons), says
Linda Martien, CPC, CPC-H, National Healthcare Review in Woodland Hills, Calif.

Although the physician completes a procedure on the same patient during the same operative session, they in fact work
independently of one another.

Note that a single physician can serve as co-surgeon and assistant physician during different portions of the same
operative session.

Example: The dermatologist in your multi-specialty practice assists a general physician with a simple repair of a
superficial wound on a patient\'s face that measures 20.5 cm (12017, Simple repair of superficial wounds of face, ears,
eyelids, nose, lips and/or mucous membranes; 20.1 cm to 30.0 cm).

The dermatologist assists throughout the procedure, and the primary physician documents that the dermatologist acted
as his \"extra set of hands.\"
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Modifier solution: The 2005 Physician Fee Schedule designates code 12017 with a \"0,\" which means that your carrier
will determine whether you can report an assisted procedure based on your documentation.

Question 3: What number appears in Column U?

If the fee schedule lists a \"2\" in Column U (\"Assistant at Surgery\"), you can bill a surgical assist. For example, Medicare
lists code 12018 (Simple repair of superficial wounds of face, ears, eyelids, nose, lips and/or mucous membranes; over
30.0 cm) as payable for an assist.

If Column U bears a \"0,\" your documentation will make or break your assistant\'s reimbursement odds, Martien says.

When this column lists a \"0,\" reimbursement \"for assistants at surgery cannot be paid unless supporting
documentation is submitted to establish medical necessity,\" according to the policy of AdminaStar Federal (a Part B
carrier in Indiana),

You should submit your operative report with these claims to demonstrate why the physician required an assistant.

Medicare assigns the \"0\" indicator to code 12037 (Layer closure of wounds of scalp, axillae, trunk and/or extremities
[excluding hands and feet]; over 30.0 cm), so you should only bill for a surgical assistant during these procedures if the
physician is certain that he can demonstrate medical necessity to the patient\'s insurer, Martien says.

Note: For more information on the assisted surgical status of many common dermatology-specific codes, see \"Clip-and-
Save Chart: Keep This Tool at Your Fingertips to Solve Modifier 80 Mysteries\" in the next article.

Question 4: Who provided the assistance?

Modifier 81 specifies \"minimum\" assistant surgeon, but neither CPT nor CMS provides definitive guidelines to help
physicians and coders distinguish a minimum assistant from a \"regular\" assistant as described by modifier 80. This
absence of clarity causes payers to interpret modifier 81 differently.

\"I believe that the original intent of the modifier [81] was to offer physicians a way to bill when they only came in and
helped with a small portion of the surgery but didn\'t stay and assist for the whole procedure,\" says Marcella
Bucknam, CPC, CCS-P, CPC-H, HIM program coordinator at Clarkson College in Omaha, Neb.
 
\"Now, however, modifier 81 is most often used when the assistant is not another surgeon - and especially with midlevel
assistants,\" Bucknam says. \"At this time, I don\'t know of any insurers who like the modifier except for a few that want
it when a nonphysician assists in the operating room.\"

If the insurer pays, the rate for 81 is usually 10 percent of the full surgeon\'s fee, she says. But other insurers will
reimburse for surgical assistants, physician assistants (PAs) and other nonphysician practitioners acting as assistants at
surgery with modifier 80 (although usually at a reduced rate).

Example: The dermatologist in your multi-specialty practice assists the general surgeon with a superficial facial wound
measuring 32 cm. The dermatologist does not stay in the OR for the entire procedure. Your carrier has specified that you
should use modifier 81 in these cases, so you report 12018-81.
 
The dermatologist receives $31.75, based on 10 percent of the surgeon\'s fee ($317.58 - 8.38 RVUs times the 37.8975
conversion factor).

Question 5: Do you have special instructions in writing?

Technically, only a physician fully licensed to practice medicine may report modifier 80. Therefore, if a payer advises you
to use modifier 80, be sure you obtain instructions in writing to cover yourself in case of a retrospective review. |
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Bonus: Unlike some private payers, Medicare will allow only physicians to report modifier 80. But Medicare has
eliminated all of its HCPCS modifiers for PAs except modifier AS (Physician assistant, nurse practitioner, or clinical nurse
specialist services for assistant at surgery) for first assisting.
 
Specifically, Medicare will reimburse for the services of a clinical nurse specialist, physician assistant, and nurse
practitioner as assistants at surgery.

Medicare will not reimburse for surgical assistants such as registered nurse first assists, licensed practical nurses, and
certified surgical technologists.

A few non-Medicare carriers use modifier AS also, but that it is not typical for most private carriers, so make sure you
check with specific carriers.

CPT limits the use of modifier 82 to teaching hospitals, and you should use it only if a qualified resident is not available to
assist.


